Cara Screenshot Samsung
Cara Screenshot Samsung

Cara Screenshot Samsung

Posted on

Setiap telefon Android, lain cara bagi membuat screenshot. Kali ni, saya akan berkongsi cara screenshot Samsung yang cepat. Dapat digunakan bagi kebanyakan model Samsung macam Note 10, A50, A51 dan banyak lagi lagi.

Sebagai pelanggan smartphone, korang semestinya wajib tahu satu daripada tujuan penting yang korang dapat boleh dan gunakan dalam aktiviti harian korang, ialah tujuan screenshot. Kadangkala, korang mahu screenshot informasi penting yang korang terjumpa di telefon korang.

Korang mungkin perlukan kamera di telefon lain bagi menangkap foto informasi tersebut, atau korang mesti menghafal dan menyalin informasi tersebut di kertas, dua hal yang membazir tenaga. Smartphone macam Huawei dan Samsung sudah menawarkan tujuan bagi korang screenshot saja informasi ni, dan foto informasi ni akan tersimpan melalui automatik dalam telefon korang.

Seperti mana bagi gunakan tujuan screenshot ni? Berikut ini akan dikongsikan pelbagai cara yang korang dapat gunakan.

Cara Screenshot Samsung Gunakan Butang Home Dan Power

Tujuan ni cuma wujud di telefon Samsung yang memiliki butang Home di hadapan screen saja.

 1. Pastikan bahawa telefon korang dalam situasi aktif (tak power off) dan tak berkunci.
 2. Klik butang Power (biasanya terletak di sebelah kanan badan telefon) dan butang Home melalui serentak. Klik dengan lama hingga di screen tertera urusan macam telefon korang sedang menangkap foto, dan juga terdengar bunyi menangkap foto macam ketika gunakan kamera (cuma dapat didengar sekiranya telefon korang tak dalam mod Silent)
 3. Selepas itu, korang pergi ke Gallery. Korang akan jumpa screenshot korang di file dalam Gallery (biasanya dalam file yang diberikan nama screenshot).

Cara Screenshot Samsung Guna Feature Motion Control

Feature ni cuma dapat didapati pada smartphone Samsung model:

 • Samsung S9 dan S9+
 • Samsung Galaxy S8 dan S8+
 • Samsung Galaxy S7 dan S7 Edge
 • Samsung Galaxy S6
 • Samsung Galaxy Note 5
 • Samsung Galaxy 5
 • Samsung Galaxy S4 dan Galaxy Note 4
 • Samsung Galaxy S3 dan Note 3
 • Samsung Note 2
 • Samsung Galaxy Note
 • Dan pelbagai Samsung Galaxy yang dikeluarkan pada tahun 2014 dan ke atas.

Cara Screenshot:

 1. Buka smartphone korang, dan pergi ke Settings.
 2. Pilih Motion and Gesture.
 3. Pada menu tersebut, pengaktifan mod Palm Swipe To Capture.
 4. Selepas itu, keluar dari Settings dan pergi ke foto, informasi, video yang korang mahu screenshot.
 5. Gesel tapak tangan korang di screen dari hujung kanan screen ke hujung kiri screen. Bunyi screenshot terhasil, dan screenshot korang berjaya.

Cara Screenshot Gunakan Volume Down (-) Dan Power

Tujuan ni cuma wujud pada telefon Samsung yang tak memiliki butang Home, macam Samsung S8 dan S9.

Cara bagi screenshot Samsung kategori ni merupakan macam ini:

 1. Pastikan bahawa telefon korang dalam situasi aktif (tak power off) dan tak berkunci.
 2. Klik butang Volume Down (-) dan butang Power melalui serentak. Butang Volume Down biasanya berpasang dengan butang Volume Up (+), dimana butang Volume Up terletak di atas untuk butang Volume Down.
 3. Klik dengan lama hingga di screen tertera urusan macam telefon korang sedang menangkap foto, dan juga terdengar bunyi menangkap foto macam ketika gunakan kamera (cuma dapat didengar sekiranya telefon korang tak dalam mod Silent)
 4. Selepas itu, korang pergi ke Gallery. Korang akan jumpa screenshot korang di file dalam Gallery (biasanya dalam file yang diberikan nama screenshot)

Screenshot Gunakan Bixby

Tujuan ni juga cuma wujud pada telefon Samsung versi baharu macam S8 dan S9. Korang cuma mesti menyebut Hai, Bixby pada telefon korang. Pastikan dahulu telefon korang aktif dan tak ditutup. Selepas itu, sebut Take a screenshot. Pastikan juga korang menyebutnya sewaktu korang sedang membuka informasi/foto/video yang korang mahu screenshot.

Screenshot Dengan Tujuan Scroll Screenshot

Cara screenshot Samsung dengan tujuan ni nampak lebih cepat.

Feature scroll screenshot ni membolehkan korang membuat satu screenshot bagi keseluruhan informasi atau isi yang ada dalam sesebuah page. Maksudnya, korang tak mesti lagi membuat satu screenshot bagi menerima sebahagian informasi, dan scroll ke bawah bagi screenshot informasi lain yang tak masuk pada screenshot yang pertama.

Cuma dengan satu scroll screenshot, semua informasi boleh dihimpuan dalam satu foto saja.

Feature scroll screenshot ni tak dipunyai oleh semua smartphone Samsung. Kebanyakan telefon yang memilikinya mempunyai spesifikasi yang sangat tinggi selain Samsung S8 dan S9. Contohnya, S7 dan S7 Edge.

 1. Masuk ke Settings.
 2. Pilih Advanced Features.
 3. Pengaktifan Smart Capture. Klik ON.
 4. Pergi ke informasi/foto/video yang korang mahu screenshot.
 5. Membuat satu screenshot di situ, dengan tekan butang Power + Volume Down melalui serentak.
 6. Selepas itu, satu menu kecil akan terpapar di screen, ialah Scroll Capture, Draw, Crop, dan Share. Klik Scroll Capture.
 7. Scroll screenshot korang berjaya.

Akhir kata

Kesimpulannya, cara bagi screenshot di smartphone Samsung korang tidaklah sukar. Malah, amat cepat. Untuk korang pelanggan Samsung, pastikan korang ambil tahu mengenai fungsi-fungsi ni dan manfaatkan apa yang terbaik yang boleh disediakan oleh smartphone korang.

Diharapkan bermanfaat.