Cara Login Wifi Smart Selangor
Cara Login Wifi Smart Selangor

Cara Login Wifi Smart Selangor

Posted on

Pernahkah korang pergi ke mana-mana bandar di Selangor dan ternampak Wifi Smart Selangor? Sekiranya pernah, mungkin terdapat yang tak tahu macam mana cara log-in Wifi Smart Selangor. Izinkan saya kongsikan.

Sikit tentang Wifi Smart Selangor

Hingga hari ni, terdapat lebih kurang 3,000 hotspot Wifi Smart Selangor yang tersedia oleh kerajaan negeri Selangor melalui free.

Ni merupakan satu Inisiatif Peduli Rakyat oleh Kerajaan Selangor yang berhasrat bagi menawarkan service wifi di bandar kurang berkemampuan dan bandar awam dimana orang awam selalu berkumpul.

Register Wifi Smart Selangor

Bagi mendaftar, ikut cara berikut ini:

 1. Check dahulu samada hotspot terdapat atau tak
 2. Lihat senarai yang terdapat dan pilih
 3. Nama hotspot merupakan berbeza-beza. Sekiranya korang ada di Hospital Sungai Buloh, nama hotspot iaitu HOSPITAL SUNGAI BULOH_300014
 4. Connect dengan hotspot yang dipilih
 5. Jika korang dah connect, korang masih lagi belum dapat melayari Internet sebab daftar diperlukan
 6. Isikan butiran yang diperlukan macam nama, emel dan no telefon
 7. Selesai

Log-in Wifi Smart Selangor

Korang cuma dapat log-in selepas mendaftar. Sila baca cara bagi register terlebih dahulu macam yang diterangkan di atas.

 1. Check dahulu samada hotspot terdapat atau tak
 2. Lihat senarai yang terdapat dan pilih
 3. Nama hotspot merupakan berbeza-beza. Sekiranya korang ada di TESCO Rawang, nama hotspot iaitu TESCO RAWANG_300026
 4. Connect dengan hotspot yang dipilih
 5. Jika korang dah connect, akan akan diminta bagi isikan username dan kata laluan yang diisi semasa korang membuat daftar
 6. Isikan username dan kata laluan
 7. Korang akan dibawa ke laman ni: https://cdn.odyssys.net/captivePortal/successpage/70882440
 8. Pastikan korang ke satu portal yang lain dan semak “Welcome to Wifi Smart Selangor” di pilihan
 9. Klik continue
 10. Selesai

Senarai lokasi

Setakat ni, terdapat pelbagai lokasi yang dipasang dengan wifi termasuk hospital, stadium, pusat komuniti, dewan komuniti, pusat rekreasi, pusat industri, terminal bas & teksi, masjid, surau, pasar, sekolah kebangsaan, sekolah menengah, klinik kesihatan, pejabat kerajaan, gereja, TM Point, bandar kedai komersil, kedai makan, tempat beli belah macam AEON, institusi pengajian tinggi dan hotel yang terpilih.

Apa yang lebih menarik, bukannya lokasi bandar besar macam Shah Alam dan Petaling Jaya saja yang terdapat. Wifi Smart Selangor terdapat di bandar sederhana besar dan bandar kecil juga macam USJ, Subang Jaya, Rawang, Kuang, Sungai Buloh, Kuala Selangor, Kajang, Sungai Besar, Sabak Bernam, Banting, Klang dan ramai lagi.

Sekiranya korang mahu ketahui samada bandar korang terdapat coverage atau tak, dapat muat turun dan check senarai itu di sini.

Korang juga boleh membaca mengenai redONE eWallet Self Care Login Online.

Akhir kata

Saya berharap, dengan adanya cara log-in Wifi Smart Selangor ni boleh membantu hidup korang. Paling penting, boleh mengurangkan kegunaan data peribadi korang.

Bagi makluman, membuat waktu ni, lokasi Wifi Smart Selangor belum lagi meluas, terutama di kawasan-kawasan luar bandar. Difahamkan bahawa kerajaan negeri akan terus menambah lokasi hotspot bagi rakyat.

Untuk yang memiliki akses, manfaatkanlah servis wifi free yang tersedia oleh kerajaan Selangor.

Janganlah pula ia dah free, korang membuat perkara-perkara yang tak berguna.

Diharapkan bermanfaat.