Cara Dapatkan Semula Duit Hilang
Cara Dapatkan Semula Duit Hilang

Cara Dapatkan Semula Duit Hilang

Posted on

Wang hilang dalam akaun?

Pastikan korang ketahui hak korang sebagai pengguna bank dan tahu macam mana caranya bagi menerima kembali wang simpanan korang.

Jika korang pernah memiliki pengalaman duit simpanan korang dalam akaun bank tiba-tiba lesap, korang tentulah risau lebih-lebih lagi jika jumlah duit tersebut besar.

Walau bagaimanapun, jika amaun duit tersebut hanyalah kecil, itu tak bermaksud korang dapat membiarkannya saja sebab ianya tetap hak korang!

Ini adalah panduan yang mesti diambil korang dengan segera untuk mengelakkan hal lebih buruk terjadi. Savings Account Bank

1. Bagitahu untuk pihak bank

Sebaik saja korang menyedari kehilangan duit korang dalam akaun, segera hubungi pihak bank melalui no yang terpapar di belakang debit card atau credit korang.

Untuk membantu aktiviti pihak bank, pastikan korang mencatat butiran-butiran penting ini:

  1. Amaun duit yang hilang
  2. Anggaran waktu transaksi duit
  3. No akaun atau nama penerima duit (jika terdapat), dapat disemak melalui akaun internet banking korang (Maybank22u, CIMB Clicks, iRakyat dll)

Lebih baik jika bukit-bukti ni dapat disertakan sekali melalui foto/screenshot bagi dikongsikan dengan pihak bank.

Bergantung untuk sesuatu kes, bank mungkin akan membekukan akaun korang hingga selesai lancarkan siasatan dan menghalang transaksi dari akaun penerima yang sama.

2. Laporkan untuk pihak polis

Sila membuat laporan tentang kehilangan duit melalui transaksi tak sah ni di balaii polis terdekat korang dengan membawa bersama bukti-bukti macam yang korang memberi untuk pihak bank.

Dapatkan salinan laporan polis bagi diberikan untuk pihak bank.

Dapatkan no telefon pegawai penyiasat korang untuk membantu korang menerima mana-mana perkembangan terkini tentang kes korang (jika terdapat).

Baca juga: Cara Guna Duit Now

3. Menghantar laporan polis untuk pihak bank dan tunggu hasil siasatan

Hantarkan salinan laporan polis tentang wang hilang dalam akaun korang untuk pihak bank.

Pastikan korang menyimpan satu salinan laporan bagi simpanan peribadi jika berlaku perkara-perkara yang tak dimahukan, contohnya laporan polis hilang/tercicir dalam tangan pihak bank.

Pihak bank akan menyiasat laporan korang dan ianya mungkin mengambli hingga tempoh 14 hari bekerja.

Sentiasa follow-up kes korang untuk pihak bank dengan menghubungi mereka bagi menerima apa-apa perkembangan terbaru daripada pihak bank.

5. Laporkan untuk BNM

Korang juga digalakkan memperpanjang laporan kehilangan wang dalam akaun korang untuk pihak Bank Negara Malaysia melalui satu daripada cara yang ini:

  1. Borang telelink BNM
  2. Talian Bank Negara Malaysia:
    • Telefon: 1-300-88-5465 / 603-2698-8044 / 2698 9044 / 9179 2888
    • Luar Negara: +603-21741717
  3. Cawangan Bank Negara Malaysia negeri korang

Diharapkan maklumat yang kami kongsikan boleh membantu korang dalam urusan perbankan.