Cara Daftar SSM Online
Cara Daftar SSM Online

Cara Daftar SSM Online

Posted on

Untuk korang yang lancarkan bisnes sama terdapat melalui konvensional mahupun melalui online, korang wajib mendaftarkan bisnes korang dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia atau SSM. Persoalannya, macam mana cara register SSM melalui online gunakan SSM ezbiz? Izinkan saya kongsikan macam berikut ini.

Sikit tentang SSM

SSM iaitu badan berkanun yang bertanggungjawan sebagai sebuah agensi pemerbadanan syarikat dan daftar bisnes di samping membekalkan informasi syarikat dan bisnes untuk orang awam.

Bagi mendaftar bisnes korang dengan SSM, korang dapat gunakan dua cara, ialah pergi ke kaunter di mana-mana cawangan pejabat SSM di seluruh Malaysia, mahupun mendaftar melalui online. Dalam artikel ni, Anda akan semak macam mana bagi mendaftar SSM melalui online.

Cara register SSM ezbiz online

 1. Buka laman website https://ezbiz.ssm.com.my/
 2. Korang akan tiba di portal rasmi SSM ezbiz bagi membuat daftar.
 3. Ada pilihan bagi log-in. Klik butang Sign Up. Sign Up Daftar SSM
 4. Pada laman selepas itu, pelbagai bahagian mesti korang masukkan. Pada bahagian Id Type, pilih kategori ID yang korang mahu isikan. Bagi membantu, pilih NRIC, bagi IC/MyKad baharu. Maklumat Register SSM
 5. Pada bahagian Id Nombor, isikan no IC/MyKad korang, tanpa tanda sempang. (Misalnya, 800110055014)
 6. Selepas itu, pada bahagian Name as per IC, isikan nama penuh korang, macam dan WAJIB sama dengan nama yang terpapar pada IC/MyKad korang.
 7. Klik butang Daftar bagi meneruskan proses dan cara register SSM online
 8. Pada laman selepas itu, baca penerangan mengenai Ezbiz.
 9. Bagi cara selepas itu, korang mesti pergi ke mana-mana cawangan SSM yang berdekatan bagi membuat validasi daftar akaun korang.
 10. Bawa IC/MyKad korang, dan korang akan diberikan thumbprint. Selepas itu, korang berjaya aktifkan akaun korang.
 11. Buka semula akaun korang. Log-in ke akaun korang. Selepas itu, pada menu, klik My Business Services.
 12. Berikut ini sub-menu New Business Registration, klik pautan New Business bagi mula mendaftar bisnes korang.
 13. Pada laman SSM ezbiz selepas itu, ada pelbagai bahagian bagi diisikan. Isi kesemuanya, dan WAJIB isi pada bahagian yang bertanda (*) berwarna merah.
 14. Pada Name Type, pilih kategori nama bisnes korang, sama terdapat PERSONAL NAME, atau TRADE NAME bagi register SSM online.
 15. Pada bahagian Business Name, isikan nama bisnes korang.
 16. Pada Business Start Date, pilih tarikh bagi korang mahu mulakan bisnes korang.
 17. Pada Partnership Agreement Date, isikan tarikh bagi mana-mana partnership agreement aktif (jika terdapat).
 18. Masukkan di bahagian-bahagian lain macam Registration PeriodBusiness Info bagi info mengenai perniagaan korang, StatusIncubatorIs Online Seller bagi memastikan sama terdapat bisnes korang kategori online seller atau tak, dan ruangan alamat syarikat di Main Address dan juga Mailing Address bagi alamat surat-menyurat. Isi kesemuanya.
 19. Selepas itu, klik butang Next.
 20. Korang juga diminta bagi isikan ruangan seksyen lain, ialah BranchesBusiness CodeOwners hingga ke Fees & Declaration.
 21. Pada seksyen Fees & Declaration, korang akan membuat pembayaran bagi daftar syarikat korang. Amaun bayaran yang terpapar merupakan berdasarkan pilihan-pilihan yang sudah korang tetapkan bagi bisnes korang, macam pada Name Type dan juga Registration Period.
 22. Tandakan pada pernyataan berikut ini, tanda korang setuju dengan terma & persyaratan.
 23. Selepas itu, klik butang Submit Payment bagi teruskan proses dan ikuti cara register SSM ezbiz melalui online.
 24. Pada laman selepas itu, korang dapat tekan PAY OVER THE COUNTER bagi membayar di kaunter di mana-mana cawangan SSM yang berdekatan. Atau, klik butang PAY ONLINE bagi membayar melalui online.
 25. Bagi membayar melalui online, korang dapat gunakan dua cara, ialah membayar gunakan kad credit/debit, atau membayar melalui internet banking.
 26. Sekiranya korang mahu membayar melalui kad credit/debit, pada bahagian yang terpapar berikut ini Pay with Kredit or Debit Card, isikan informasi yang diperlukan. Pada Cardholder Name, isikan nama korang, sama macam nama yang korang daftarkan bagi kad korang.
 27. Pada Card Number, isikan no kad yang terpapar di ruangan hadapan kad credit/debit korang.
 28. Pada Expiration Date, isikan tarikh luput debit card/credit korang. Pada MM, isikan bulan, dan pada YYYY, isikan tahun. Tarikh luput ni terpapar pada ruangan hadapan kad korang. (Misalnya, terpapar 05/24, yang bermaksud Mei 2024)
 29. Pada CVV, isikan tiga digit yang terpapar pada ruangan belakang kad credit/debit korang.
 30. Selepas itu, klik butang Submit Payment.
 31. Jika korang mahu membayar gunakan internet banking, pilih mana-mana ikon bank yang terpapar. Selepas klik ikon tersebut, korang akan dibawa ke laman rasmi bank tersebut. Misalnya, sekiranya korang pilih CIMB Clicks, korang akan dibawa ke laman rasmi CIMB Clicks.
 32. Ikut prosedur pembayaran internet banking melalui CIMB Clicks, hingga proses pembayaran korang selesai.
 33. Cara register SSM ezbiz dan daftar bisnes korang selesai.

Log-in kemudian daftar SSM

Setelah selesai aktiviti register SSM, korang sekarang dapat log-in SSM ezbiz pula.

 1. Buka laman portal SSM di https://ezbiz.ssm.com.my
 2. Korang sekarang ada di ruangan Sign In
 3. Isikan USERNAME Login SSM
 4. Isikan PASSWORD
 5. Klik ikon mata bagi semak kata laluan yang korang taip
 6. Isikan VERIFICATION CODE macam yang tertera
 7. Klik butang Sign In
 8. Korang sekarang sudah berjaya log-in SSM

Akhir kata

Kesimpulannya, SSM memainkan peranan bagi memastikan bisnes korang mendaftar. Untuk korang yang teringin bagi memulakan bisnes, daftarlah sekarang dengan SSM ezbiz.

Ikuti segala prosedur yang diberikan, sehinggalah proses daftar korang berjaya, dan bisnes korang sah di sisi undang-undang.

Diharapkan bisnes korang terus maju dan dilimpahi dengan berkat kasih sayang Allah.

Semoga perkongsian cara register SSM online ni akan membantu lagi aktiviti korang.

Sekiranya korang terkena dek Coronavirus COVID-19, dapat cuba memohon bantuan kerajaan dan swasta macam Geran Khas Prihatin, BSN Mikro dan loan TEKUN.

Diharapkan bermanfaat.