Cara Buat Kad Maybank Hilang
Cara Buat Kad Maybank Hilang

Cara Buat Kad Maybank Hilang

Posted on

Debit card Maybank merupakan sesuatu yang amat penting untuk semua pemilik debit card. Maka jika debit card Maybank korang hilang, risiko bagi kad korang disalahgunakan oleh individu lain amatlah tinggi. Oleh kerana itu pentingnya sekiranya korang mengetahui bahawa debit card korang hilang, korang mesti terus bertindak dengan mudah. Jadi bagaimanakah cara membuat kad Maybank hilang?

Pada hari ni saya akan kongsikan dengan korang cara-cara membuat kad Maybank hilang dan apa yang korang mesti buat jika kad Maybank korang hilang bagi pelanggan Maybank.

Jika korang pelanggan baharu dan mahu menerima cara membuat dan register Maybank2u, korang dapat lihat pada artikel ni.

Nota:

 • Semasa PKP, bagi berurusan di cawangan, sila membuat appointment Maybank terlebih dahulu
 • Sekiranya walk-in, tak akan dilayan

Cara membuat kad Maybank hilang

 1. Hal pertama yang korang mesti buat merupakan korang mesti mencari cawangan Maybank yang berdekatan dengan korang.
 2. Selepas korang jumpa cawangan Maybank yang berdekatan , korang mesti ke lokasi tersebut bagi meneruskan proses kad Maybank hilang ni.
 3. Sebelum korang ke lokasi Maybank korang, pastikan korang sudah membawa dokumen dan syarat yang penting macam IC/MyKad korang.
 4. Selepas tiba di lokasi, korang mesti berjumpa dengan pegawai Maybank dan minta bagi menerima kad ATM dan buku simpanan Maybank yang baharu.
 5. Jika ditanya oleh pegawai Maybank mengenai kerana kehilangan kad korang, korang mesti jelaskan kesemuanya bagi fungsi inspeksi kehilangan kad korang.
 6. Soalan keselamatan akan ditanya untuk korang macam nama ibu korang dan tarikh lahir korang sebagai fungsi pengesahan bahawa korang merupakan pemegang kad Maybank yang hilang itu.
 7. Selepas itu korang cuma mesti menanti bagi kad baru dihantar ke rumah korang. Kebiasaannya akan mengambil waktu lebih kurang 2-3 hari bekerja.
 8. Sebagai pengetahuan tambahan bagi korang, sekiranya kad ATM Maybank korang hilang atau rosak, dan korang mahu menerima kad baharu, bayaran denda sebanyak RM12 akan dicajkan untuk korang bagi gantian kad baharu .

Bagi makluman korang, kad baharu Maybank dapat diperolehi dari mana-mana cawangan terdekat.

Baca juga cara tunaikan cek Maybank di Kaunter.

Apa yang mesti korang buat dalam tempoh kehilangan kad korang?

Dalam tempoh kehilangan kad korang, hal yang dapat korang buat merupakan menyekat (disekat) kad Maybank korang bagi fungsi keselamatan.

Tujuannya merupakan supaya kad korang selamat dan tak disalahgunakan oleh mana-mana pihak dan individu.

Cara menyekat (disekat) kad Maybank hilang

 1. Korang mesti login ke akaun Maybank korang melalui online (online).
 2. Korang pergi ke pilihan Settings.
 3. Pilih Cards dan klik pada Manage Debit Cards.
 4. Selepas itu selepas itu klik Debit Card dan klik Replace & Disekat.
 5. Pilih Menu Option ialah butang berbintik tiga,
 6. Kemudian itu klik Disekat Card.
 7. Klik Confirm.
 8. Selesai cara bagi menyekat kad Maybank korang

Selepas menyekat kad Maybank korang, korang tak mesti lagi bimbang akan penyalahgunaan kad Maybank korang sebab sekarang tidak ada transaksi bank akan boleh dijalankan dengan gunakan kad Maybank korang yang hilang tadi.

Bagi informasi lanjut korang dapat melayari laman portal Maybank pada link www.maybank2u.com.my.

Akhir kata

Diharap supaya cara membuat kad Maybank hilang ni akan menolong dan membantu aktiviti korang bagi menerima kad Maybank korang yang baharu.

Diharapkan bermanfaat.