Cara Bank In Duit BSN
Cara Bank In Duit BSN

Cara Bank In Duit BSN

Posted on

Mungkin salah seorang kawan atau keluarga korang terdesak ingin guna duit. Mungkin juga orang yang pernah pinjamkan wang kepada korang, urgent ingin guna wang dan mahukan korang bayar hutang dia secepat mungkin melalui BSN. Satu lagi, mungkin juga korang ingin tambah simpanan korang di BSN. Persoalannya, seperti mana kaedah bank in wang BSN?

Perbankan moden

Pada zaman sekarang, duit sangat memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian Anda. Sama terdapat bagi memenuhi syarat dan kehendak diri sendiri, mahupun Anda gunakan duit bagi menyara kehidupan keluarga Anda. Duit juga mainkan peranan dalam aktiviti harian macam pembayaran bil elektrik, bayar sewa rumah, bayar bil air, bayar kereta dan sebagainya. Hakikatnya, Anda dapat katakan yang Anda mungkin tak dapat bagi hidup tanpa duit.

Sekarang, pelbagai bank yang telah wujud di Malaysia bagi memudahkan Anda mengendalikan duit. Pada waktu dahulu, Anda sudah terbiasa dengan amalan menabung dan menyimpan kesemua duit Anda di rumah melalui simpanan yang rapi dan cuma Anda saja yang tahu. Atas faktor keselamatan dan juga bagi lebih sistematik serta jaminan duit Anda selamat, bank diwujudkan bagi menolong Anda menabung dengan lebih cermat dan lebih bijak.

Bank in wang

Anda dapat menambah simpanan dari semasa ke semasa dengan mesin Cash Deposit yang dapat didapatkan di mana-mana bank. Anda juga dapat melakukan pengeluaran, pemindahan dan servis-servis lain gunakan mesin ATM.

Dalam artikel ini, korang akan diajar kaedah yang cepat dan benar bagi menambah simpanan korang, atau hantar duit korang ke akaun bank orang lain dengan service bank in gunakan mesin Cash Deposit, di kaunter, bank in cek dan juga pemindahan duit melalui online dengan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Kaedah bank in wang BSN di kaunter

 1. Pergi ke cawangan BSN yang berdekatan dengan rumah korang.
 2. Ambil no giliran. Jika giliran korang tiba, pergi ke kaunter dan maklumkan kepada staf bahawa korang mahu menyimpan duit ke akaun sendiri, mahupun korang mahu isikan duit ke akaun orang yang korang ingini.
 3. Korang akan diserahkan satu borang.
 4. Isi borang tersebut beserta amaun, dan no akaun yang mahu dimasukkan duit tersebut.
 5. Serahkan duit korang dan aktiviti korang selesai.
 6. Dalam tempoh yang akan dimaklumkan oleh staf tersebut, korang akan tahu bila duit tersebut telah dimasukkan ke dalam akaun yang ditujui.

Kaedah bank in wang BSN ke BSN guna mesin cash deposit (CDM)

Korang dapat gunakan tutorial ini sekiranya ingin isikan wang ke akaun BSN sendiri atau akaun BSN orang lain.

 1. Pergi ke cawangan BSN mahupun mana-mana lokasi yang memiliki mesin CDM BSN.
 2. Korang dapat melakukan bank-in bersama kad atau tanpa kad.
 3. Jika korang mahu melakukannya tanpa kad, langkah pertama, klik mana-mana butang pada mesin CDM bagi mengaktifkannya.
 4. Pilih bahasa, sama terdapat Bahasa Malaysia atau English.
 5. Akan keluar kenyataan bahawa mesin ini cuma mendapatkan kertas duit RM10, RM20, RM50 dan RM100 saja. Klik YA.
 6. Pada menu selepas itu, pilih DEPOSIT TUNAI.
 7. Selepas itu, pilih Akaun BSN.
 8. Isikan no akaun penerima.
 9. Selepas itu, isikan wang korang pada slot yang terbuka.
 10. Mesin akan mengira duit korang yang dimasukkan.
 11. Jika benar amaun duit yang dimasukkan, klik YA bagi teruskan transaksi korang. Sekiranya korang mahu menambah lagi duit, pilih TAMBAH WANG.
 12. Korang akan mendapatkan resit transaksi korang sekiranya aktiviti korang selesai.
 13. Simpan resit bank in bagi rujukan
 14. Bagi lebih cepat, ambil foto sebagai simpanan

Kaedah bank in wang BSN melalui cek

 1. Langkah pertama, selepas dapat cek, check nama penuh korang pada cek tersebut dan pastikan amaun pada cek merupakan amaun yang benar. Pastikan ejaan bayaran juga merupakan benar.
 2. Jika korang yakin semuanya merupakan benar, korang dapat menulis nama korang pada pilihan belakang cek. Pastikan nama penuh yang ditulis sama dengan pilihan hadapan cek.
 3. Masukkan juga no akaun bank korang dan no telefon korang pada pilihan belakang cek. Pastikan ketiga-tiga informasi ini diisi dengan benar bagi mengelakkan cek tendang.
 4. Selepas selesai, korang mesti pergi ke cawangan BSN yang berdekatan bagi deposit cek korang.
 5. Pergi ke mesin Cheque Deposit Machine. Ikut petunjuk yang terpapar pada screen.
 6. Pilih ‘Deposit Cek’.
 7. Isikan no akaun yang terpapar pada belakang cek.
 8. Check nama yang terpapar pada screen. Sekiranya sama, masukkan amaun cek (RM).
 9. Isikan cek tersebut pada slot yang dibuka selepas petunjuk terpapar dan lampu menyala di pilihan slot.
 10. Tunggu resit korang. Simpn resit korang sehingga duit korang sudah masuk ke dalam akaun.
 11. Bank akan mengambil masa pelbagai hari bagi memproses deposit korang. Jika terdapat masalah, lihat semula kepada bank dengan gunakan resit yang korang simpan. Aktiviti korang selesai.

MyBSN internet banking

 • Korang mesti memiliki akaun internet banking BSN dahulu, ialah myBSN.
 • Sekiranya masih belum mendaftar, sila baca kaedah register BSN online.
 • Korang cuma dapat melakukan Instant Transfer, ialah memindahkan duit korang ke akaun lain dan tak dapat memindahkan duit dari akaun lain ke akaun korang sendiri. Melainkan korang memiliki dua akaun BSN, maka itu merupakan dibenarkan.
 • Bagi melakukan Instant Transfer, terdapat dua kategori yang korang dapat pilih, ialah Own Fund Transfer, atau 3rdParty Fund Transfer.

Isikan wang BSN ke dalam akaun BSN sendiri

Own Fund Transfer

Tutorial ini cuma sah sekiranya korang memiliki dua akaun BSN. Contohnya korang terdapat akaun BSN 1 dan akaun BSN 2. Korang mahu pindahkan sejumlah jumlah wang dari akaun BSN 1 ke akaun BSN 2.

 1. Pergi ke laman https://www.mybsn.com.my. Korang akan dibawa ke laman portal myBSN.
 2. Scroll ke pilihan atas kanan laman dan klik butang Log-in. Pilih myBSN.
 3. Pada laman selepas itu, isikan username korang.
 4. Selepas itu, sahkan foto Security Image, sama terdapat yang tertera merupakan milik korang atau tak.
 5. Selepas itu, isikan kata laluan korang.
 6. Korang akan dibawa ke laman utama akaun myBSN korang. Scroll ke pilihan kiri laman dan klik butang Fund Transfer.
 7. Selepas itu, akan muncul dua butang pilihan. Pilih Own Fund Transfer. Own Fund Transfer ini merupakan pemindahan duit daripada akaun BSN korang yang pertama kepada akaun BSN korang yang kedua.
 8. Selepas itu, ada pelbagai ruang yang mesti diisi. Pada ruang From Account, pilih no akaun yang korang mahu lakukan instant transfer korang.
 9. Pada ruang To Account, pilih akaun BSN kedua korang yang korang mahu terima duit tersebut.
 10. Pada ruang Amaun (RM), isikan amaun duit yang mahu dipindahkan.
 11. Pada Remarks, isikan sebarang catatan tentang transaksi pindahan duit ini.
 12. Klik butang Submit.
 13. Pada laman selepas itu, terpapar kenyataan tentang transaksi korang. Pada ruang From Account, terpapar no akaun yang akan dipindahkan wangnya, dan pada ruang To Account, terpapar no akaun yang akan mendapatkan duit tersebut.
 14. Klik butang Confirm.
 15. Transaksi pindahan duit melalui online instant transfer korang berjaya. Pada kenyataan yang diberi, terpapar juga baki akaun pertama korang yang melakukan pindahan duit tersebut.
 16. Klik butang Print Receipt bagi mencetak kenyataan transaksi ini, atau klik butang Make Another Transfer bagi melakukan transaksi selepas itu.
 17. Selepas tekan butang Print Receipt, satu webpage akan keluar menyatakan resit korang. Klik butang Print bagi cetak resit ini, mahupun butang Close bagi membatalkannya.

Isikan wang BSN ke dalam akaun 3rd party

Tutorial ini dapat digunakan sekiranya korang ingin mohon pindahan duit ke pihak ketiga. Bagi makluman, pihak ketiga iaitu penama yang memiliki akaun dengan BSN juga.

3rd Party Fund Transfer

 1. Selepas klik butang 3rd Party Fund Transfer berikut ini butang Fund Transfer, korang akan dibawa ke laman bagi isikan informasi transaksi korang.
 2. Pada ruang From Account, pilih no akaun yang akan melakukan transaksi ini.
 3. Pada bahagian To Account, korang terdapat dua pilihan, sama terdapat Registered 3rd Party Fund Transfer, mahupun New 3rd Party Fund Transfer. Bagi Registered 3rd Party Fund Transfer, korang pilih bagi melakukan instant transfer ke akaun pihak ketiga yang telah mendaftar dengan akaun korang, dan bagi New 3rd Party Fund Transfer, korang melakukan pindahan duit ini ke akaun pihak ketiga yang baru.
 4. Pada ruang Amaun (RM), isikan amaun wang yang mahu dipindahkan.
 5. Pada bahagian Remarks, isikan sebarang catatan tentang transaksi pindahan duit ini.
 6. Selepas itu, klik butang Request TAC.
 7. Korang akan dibawa ke satu laman baru yang mengesahkan bahawa korang mendapatkan {SMS} di no telefon korang yang mengandungi no TAC daripada BSN. Klik butang Confirm.
 8. Selepas itu, korang akan dapat pengesahan bahawa korang mendapatkan no TAC macam yang terpapar di laman tersebut.
 9. Klik butang Submit.
 10. Pada laman selepas itu, terpapar kenyataan tentang transaksi korang. Pada ruang From Account, terpapar no akaun yang akan dipindahkan wangnya, dan pada ruang To Account, terpapar no akaun yang akan mendapatkan duit tersebut.
 11. Pada bahagian TAC, isikan no TAC yang korang peroleh melalui {SMS} sebentar tadi.
 12. Klik butang Submit.
 13. Transaksi korang berjaya.
 14. Klik Print bagi mencetak resit transaksi korang, mahupun butang Make Another Transfer bagi melakukan transaksi lain.

Hujung kalam

Artikel ini cuma kongsikan kaedah bank in wang BSN ke BSN saja. Sekiranya korang ingin tahu kaedah bank in wang BSN ke Maybank, atau kaedah bank in wang BSN ke CIMB, korang mesti baca mengenai Instant Transfer.

Kesimpulannya, pelbagai kaedah dapat dilakukan bagi memudahkan transaksi bank in, mahupun memindahkan duit kepada individu tertentu atas aktiviti kerja, aktiviti harian serta kepada orang yang tersayang. Gunakan kemudahan yang terdapat sebaik mungkin dengan BSN.